Cevâb: Süâlde mezkûr yolla elde edilen paralar câizdir!
Umûmî olarak;
- Süâlde mezkûr akdin/muâmelâtının yapıldığı mahallin dâru’l-harb hudûdları dahilinde olması.
- Süâlde akdi yapan mü’min kimselerin, dâru’l-harbe, dâru’l-harb reisinin izniyle/pasaport-vize ile girmiş olmaları veyâhūd dâru’l-harb tebeâsından olmaları.
- Süâlde akdi yapan mü’min kimselerin, harbî bankacı/banka ile yapdıkları akdin/muâmelâtın herhangi bir cebir, aldatma, yalan, hîle olmaksızın, tamâmen rızâsiyle tehakkuk etmesi.
- Süâlde akdi yapan mü’min kimselerin, yapdıkları akidden/muâmelâtdan mutlak kârlı çıkmaları.
Şeklindeki işbu, Hanefî mezhebinin temel menba’ kitâblarından çıkarıp, şerh etmek ve maddelemek sūretiyle kayıd etdiğim şartlara istinâd edilerek yapılan akidlerin/muâmelâtın netîcesinde elde edilen paralar/mâllar câiz/halâl olur.
selamunaleykum
daru’l harb’de faizli muamele ile ilgili fetvaları inceledim fakat takıldığım nokta şu;
daru’l harbde mukim olan biri mü’min dahi olsa ona harbî denir mi? ve bu kişiyle de rızası dahilinde faizli muamele yapılabilir mi?
öyleyse eğer hanefi kaynakların isimlerini verebilir misiniz? incelemek istiyorum.
bu ülkede meselenin düğümlendiği nokta da burası zaten; faru’ l hatb de olsa karşındaki müslümansa faizli muamele yapamazsın. harbî olan gayri müslimle yapabilirsin deniyor.
ve türkiyede bankalarda müslümanların da paraaları olduğu için bu bankalardan faizli muamele haramdır deniyor.
Aleykum selâm Zafer bey. Harbi; dârul harb vatandaşı demektir. Şer’i hukukun câri olmadığı (esâs addedilmediği) her beldede mü’min kimse de bu vasfı alır. Bu kimse ile rızâsı dahilinde fâizli muâmele Ebû Hanife’ye göre yapılabilir. Fâiz akdinin yapıldığı yerin daru’l harb beldesinde olması, yalan hile cebr olmadan karşı tarafın rızası dahilinde ve neticede müslim kimsenin kat’i olarak karlı çıkacağı bu fibi fasid akidler câizdir. Bazılarının “bu gibi beldelerde müslimlerin bankada parası var dolayısıyla bu muâmele haramdır” benzeri fetva olmayan! Lakırdıları batıldır. Hususen ilk kaynaklardan olması hasebiyle tercümesini yaptığım er-Red Ala Siyerül Evzâi eseri, İbn Âbidîn’in Reddü’l-Muhtârı, Serahsî’nin Mebsûtu, İbni Hümam’ın fethü’l Kadiri veyâhud kaynakları toplaması açısından Ahmed Özelin Darul harb Darul islam adlı eserini inceleyebilirsiniz. Selâm ve duâ ile ..