Namaz – Oruç
-
Dâru’l-Harbde İhtilâm Olunca Gusül Abdesti Gerektiğini Yeni Öğrenen Kimsenin Hükmü
Süâl: el-Fıkhu’l-İslâmiyye’de, dâru’l-harbde hidâyete eren bir kimse, o vakît îtibariyle üzerine farz olan 5 vakit namazlarını bir müddet edâ ettikten…
Devamını Oku » -
Dâru’l-Harbde Cuma Vakti Alış Veriş Yapmak Tahrîmen Mekrūh mudur?
Süâl: Şerîat-ı Muhammediyye’de, dâru’l-harbde de cum’a vakti iç ezânın okunması ile başlayıp imâmın cum’anın farzlarından olan namâzı tamâmlaması ile nihâyete…
Devamını Oku » -
Dâru’l-harbde meşhur farzları bilmemek…
Süâl: Şerîat-ı Muhammediyye’de, dâru’l-harbde hidâyete eren bir kimse, işbu ândan îtibaren kendisine (farz olma şartlarının mevcûd olması halinde) 5 vakit…
Devamını Oku » -
Seferde Meşakkat çekmeyen bir kimse namazları 2 yerine 4 rek’at olarak kılabilir mi?
Sual: Hanefî’de seferde hiçbir meşakkat çekmeyen bir kimse namazları 2 yerine 4 rek’at olarak kılabilir mi? Şâfiî mezhebi ile Hanefî…
Devamını Oku » -
İmsak (Sahur) vakti erken mi başlıyor ?
Hoca’nın teki , memleketimizde oruç ve namaz vakitlerinin yanlış tesbit edildiğini, imsak ( sahur ) vaktinin erken başlatıldığını ve insanlara…
Devamını Oku » -
Şerîat-ı Muhammediyye’de, Dâru’l-harbde bayram namâzı vâcib midir ?
Süâl: Şerîat-ı Muhammediyye’de, dâru’l-harbde bayram namâzı vâcib midir, vâcib değil ise, kılınması hâlinde sahîh olur mu? Cevâb: Hayır… Vâcib değildir. Kılınması…
Devamını Oku » -
Cem-i tehirde tertip nasıl olmalıdır ?
Sual: Mukimken veya seferde Hanbelî veya Mâlikî mezhebini taklid ederek öğle namazını ikindi namazı vaktine tehir ederek cem eden bir…
Devamını Oku » -
Askere Cuma namazı için izin verilmezse, gitmemesi günah olur mu?
Cevap; Esir hükmünde olana Cuma namazı farz olmaz. Öğleni kılar. Prof.Ekrem Buğra Ekinci
Devamını Oku » -
Aşı veya iğne yaptırmak orucu bozar mı?
Suâl: Aşı veya iğne yaptırmak orucu bozar mı? Cevab; Evet. Vücudun normal menfezleri dışındaki yerlerden vücuda zerkedilen sıvı ilacın içeriye,…
Devamını Oku » -
Namaz üç vakittir diyen küfre düşer mi?
Cevab: Delili varsa ise de, 5 Vakit olduğuna icma vardır. icma’ya karşı geldiği için bid’at ehli olur. Delilsiz söylemek küfre…
Devamını Oku » -
Hayızı biten kadın bittiği anda gusül almak zorunda mıdır, yoksa namaz vaktine kadar tehir edebilir mi?
Cevab; Hayır. Gusl namaz içindir. Namaz kılacağı zamana kadar tehir edebilir. Ancak belli hallerde gusletmeden kocasına yakın olamaz.
Devamını Oku » -
Fıkıh kitaplarında namazı devlet reisi veya vâlinin izni ile kılmak, Cuma namazının eda şartı olarak sayılıyor. Bu hüküm şeriat devleti için mi geçerlidir?
Cevap; Darülislamda, yani İslâm hukukuna göre idare olunan yerlerde Cuma namazı kılmak farzdır. Bunu halife veya bunun izin verdiği kimse…
Devamını Oku » -
Güvenlik görevlilerinin veya İşinden dolayı izin verilmeyen kişilerin cuma namazına gidememesi hakkında bilgi verir misiniz?
Cevap; Dârülharbde nafakasından olacaksa, gitmeyebilir. Öğle namazını kılar …
Devamını Oku » -
Cuma namazından sonra zuhr-ı âhir denilen namaz bid’at mıdır? Kılınmasa olmaz mı?
Cevap; Cuma günleri zuhr-ı âhir (âhir zuhr, son öğle) denilen namazın kılınması zaruret sebebiyle kabul edilmiştir. Çünki Cuma namazının sahih…
Devamını Oku » -
Ramazanda yatsıyı cemaatle kıldık. Terâvih kılmadık. Vitri cemaatle kılabilir miyiz?
Cevap : Kılamazsınız. Vitr namazı, yalnız Ramazanda cemaat ile kılınır. Ramazanda yatsının farzını cemaat ile kılmayanlar, toplanıp da terâvihi…
Devamını Oku »